Metal Braces

Ceramic vs Metal Braces

Invisalign Braces

Braces bonded till date

Dental Braces Services – Mayur Vihar, New Delhi

Are Dental Braces Safe : Yes

About the Procedure : Please check the Procedure Description Box below

Time for the whole treatment : 6 months to 3 years

How Many sessions : Once per month

How Long do the results last : Forever

Any Age Limit : Prescribed to people above 12 Years of age. (In case of myofunctional cases wherein the lower jaw bone is short by birth, the treatment can start as early as 11 years of age in case of males and 10 years of age in case of females.) 

Known Side effects : No

All types of Braces available : Yes

 

About Gaur Dental Care Mayur Vihar East Delhi

Gaur Dental Care Location & Directions

Gaur Dental Care is a Dental Clinic situated in Mayur Vihar New Delhi. We cater to patients requiring dental treatments.
Gaur Dental Care Dental Clinic is centrally located in East Delhi. Our Dental Clinic is in the vicinity of
Preet Vihar, Anand Vihar, Karkardooma, Pushpanjali, Jagatpuri, Krishna Nagar, Yojna Vihar, Lakshmi Nagar Vigyan Vihar, Surajmal Vihar, Indirapuram
If you are coming from any of the above areas via Delhi Metro than please get down on Mayur Vihar Phase 1 Metro Station. Please come down to Acharya Niketan Market to our Clinic.

Gaur Dental Care History

Gaur Dental Care started in the year 2002. Ever since then our team has been successfully delivering dental treatment for the following ailments and services

Gaur Dental Clinic Mayur Vihar East Delhi Treatments/Services

Root Canal Treatment Mayur Vihar East Delhi
Dental Braces Treatment Service Mayur Vihar East Delhi
Dental Implant services Mayur Vihar East Delhi
Tooth Bridge Treatment Mayur Vihar East Delhi
Crown and Bridges Capping Treatment Service Mayur Vihar East Delhi
Tooth Fillings or Restoration Services Mayur Vihar East Delhi
Accidental Tooth Injury Treatment Service Mayur Vihar East Delhi
Denture (Removable) Placement Service Mayur Vihar East Delhi
Teeth Scaling – Polishing – Cleaning Services Mayur Vihar East Delhi
Teeth Bleaching Services Mayur Vihar East Delhi
Veneers &Laminates Services Mayur Vihar East Delhi
Dental Diseases such as Pyorrhea Treatment Services Mayur Vihar East Delhi

Gaur Dental Care Clinic Team of Doctors

The team of Dentists at Gaur Dental Care is not only seasoned but also has to undergo several training programs, thereby updating themselves on top notch machines and techniques.
The Gaur Dental Care Team is headed by Dr Ankit Gaur, having an experience of 14 years. At present he is also a Consulting Orthodontist in MAX Group of Hospitals. Along with him he is assisted by following fellow doctors
Dr Ankit Gaur
Skills: Master of Dental Surgery
Specialist: Orthodontics
Designation: Consultant MAX Group of Hospitals Patparganj

Dr Chandravir Singh –
Skills: Master of Dental Surgery
Specialist: Oral & Maxillofacial Surgeon
Designation: Sr Resident MADC&H (Maulana Azad Dental College & Hospital)

Dr Varun Pruthi –
Skills: Master of Dental Surgery
Specialist: Endodontist (Root Canal Expert)
Designation: Sr Practitioner

Dr Neha Yadav –
Skills: Master of Dental Surgery
Specialist: Periodontics (Gum Disease Expert)

Equipment Used in Gaur Dental Care

1.Gnatus Dental Chair (Top Model) x 3
2. Autoclave Sterilization Equipment and Ultraviolet Chamber (For constant maintenance of Sterilization)
3. Digital X-Ray (In-house)
4. LED Air Rotor Hand Pieces for precision work.
5. CE compliant Filling Cement & Adhesives, Sealers, Impression Materials for measurement purposes.

The Procedure of applying the braces has the following steps:

1.Inspection – First, we will inspect your teeth that whether you are a candidate for braces or not.

2.Impressions – Then after inspecting, the impressions of your teeth will be taken so that they can be analyzed in a proper way to consider the proper treatment strategy.

3.Attaching the Braces – First some adhesive will be applied to Your teeth and then the brackets will be attached to them with the help of dental cement. This will then be cured with light until hardened. This will take a few seconds per tooth.

The arch wire will then be threaded between the brackets and then ligated with the assistance of metal or elastic ligatures.

4. Correction Phase – On every month visit, either the arch wire will be bent, shaped, tightened or changed according to the re-positioning of teeth or elastic forces will be applied to your teeth until they attain the desired position.

5. Removal of Braces – The brackets will then be removed after the completion of the treatment and further cleaning is done and retainers will be prescribed for a short period of time so that the teeth retain their position and You enjoy a Beautiful Smile!

Question 1. What does the dental brace do?

Answer. Dental braces are used for various cosmetic as well as the functional purposes of the teeth for example, underbite, overbite, crossbite, malocclusions, overcrowding, protruded teeth etc. They are also used for correcting the space or the gap between two teeth.

Question 2. How do I know if I am a candidate for braces?

Answer. Though a thorough check-up by an orthodontist will reveal that, but here are some pointers which if matched with your dental problems, then visit us for a proper dental check-up:

– If there is overcrowding in your denture.

– If your teeth appear too protruded outwards or drawn inwards.

– If the positioning of your teeth is not cosmetically pleasing.

– If there is more than normal gap between two teeth.

– If you are having some biting and speaking problems.

Question 3. What are the materials used in Bracing?

Answer.  1. Brackets– they are the metal, plastic or ceramic made rectangular blocks which are applied                        over the teeth, they act as anchors for the wires.

              2. Bonding material – Dental adhesive is used to attach and bond the brackets to the teeth.

              3. Arch wire – It’s a flexible wire which when comes in contact with body heat, turns into a stiffer one and maintains its shape while creating a constant amount of pressure on the tooth in the correct direction.

             4. Ligatures (Elastic or Metal) – These are tiny elastic or metal bands which hold the arch wire to the bracket to deliver the required forces.

 Question 4. How do dental braces work?

Answer.  Brackets and the arch wire along with the ligatures, put pressure on the teeth so that the periodontal membrane stretches on one side and get compressed on another, giving the teeth the direction that they should move. This process is done slowly so that the teeth will move slowly without being damaged.

Question 5. What are the types or options that I can choose from?

Answer.  There are various types of braces to choose from:

  1. Metal Braces: In this type, the brackets are made up of metal and are the most conventional type of brackets; they are less expensive and more noticeable.

  2. Ceramic Braces: They are of the teeth color and serve the same purpose as the metal braces, they are less noticeable and are not that harsh on the gum lining as well.

  3. Ceramic Braces with Metal Slots: They are of the teeth color and serve the same purpose as the metal braces, they are less noticeable and are superior in comparison to the conventional ceramic braces owing to lesser amount of friction between the wire and the brackets.

  4. Self Ligating Braces: They can either be metal or ceramic. They are even superior to the above categories as they reduce the treatment time.

  5. Lingual Braces: They are the most expensive amongst all the variants of braces and they require a specialized technique as well, they are attached on the inside or the back of the teeth – making them invisible. Hence they are also known as invisible braces.

  6. Clear Aligners/Invisalign: These are the most advanced and the expensive ones, they are clear removable braces. They are hardly visible and they need to be changed every 2-5 weeks, but they are not for complex cases, they are used if some correction like tilting or rotation is required. They have to be removed to eat, brush and floss.

Question 6. How much time does the whole procedure take?

Answer. Depending upon the severity of the case, the time period varies between 6 months to 3 years.

Question 7. Is there any other procedure required along with braces?

Answer. If there is insufficient space in the mouth then, extraction or the expansion by palate expanders is required.

Question 8. Is there any dental cleaning process required before and after the braces?

Answer. Yes, the mouth is thoroughly cleaned before applying the braces and scaling is also done if required and also after the removal of braces.

Question9. Do I have to wear something after the removal of braces?

Answer.  Retainers will be given after the completion of the  procedure, they are normally applied at night and will be weaned off after 6 months.

Question 10. Is there any age limit?

Answer. One should be older than 12 years.

Question 11. Can Adults wear braces?

Answer. Yes, treatment is as effective as in children.

Question 12. How many visits to your clinic are required?

Answer. One visit per month.

Question 13. Will it be painful?

Answer. You will feel some pressure over the teeth for first month, then no pain will be felt. Sensitive people are prescribed some pain-killers for a few days till they become habitual to it.

 

Question 14. Can I play sports while having braces?

Answer. Yes, you can! You would just have to wear a mouth guard to avoid any injury.

 

Question 15. Are there any precautions to be taken while wearing braces?

Answer. Yes, there are some precautions that need to be taken care of:

  • Proper oral hygiene should be maintained to avoid the application of plaque.

  • A prescribed fluoride mouthwash should be used.

  • Some hard and sticky food like candies, chewing gums, chips etc should be avoided.

  • The fruits should be cut in small pieces rather consuming it as a whole.

  • Straw should be used for the drinks, though water and milk should be preferred .

Question 16. Are there any complications?

Answer. No, you can have some mouth sores during the initial part of the treatment though.

 

Book an Appointment – Dental Braces

Got Queries relating to Dental Braces?